Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Τρεις στους δέκα Αμερικανούς διαβάζουν πλέον και ηλεκτρονικά βιβλία

Οι αναλυτές Michelle Faverio και Andrew Perrin σε άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού Pew Research Center (PRC), καταγράφουν τα συμπεράσματα της έρευνας για την αναγνωστική συμπεριφορά των Αμερικανών κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021, οι Αμερικανοί διαβάζουν βιβλία σε διάφορους μορφότυπους. Το ποσοστό των ενήλικων που διάβασαν έντυπα βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη, πλέον όμως το 30% δηλώνει ότι διάβασε ένα τουλάχιστον ηλεκτρονικό βιβλίο (eBook) σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Συνολικά, ποσοστό 75% των ενήλικων δηλώνει ότι διάβασε ένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες, σε οποιαδήποτε μορφή, είτε πλήρως είτε εν μέρει. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με την έρευνα του PRC, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος από το 2011 και άρα δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πανδημία. Τα έντυπα βιβλία παραμένουν η πιο δημοφιλής μορφή για ανάγνωση, με το 65% των ενήλικων να δηλώνει ότι διάβασε ένα βιβλίο σε έντυπη μορφή τον περασμένο χρόνο.

Τα ποσοστά των αναγνωστών έντυπων βιβλίων, καθώς και των ακροατών audiobook παραμένουν ως επί το πλείστον αμετάβλητα από την έρευνα του PRC που διεξήχθη το 2019, παρατηρείται όμως αύξηση στο ποσοστό των Αμερικανών που αναφέρουν ότι διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία, από 25% σε 30%.

Οι Αμερικανοί διάβασαν κατά μέσο όρο περίπου 14 βιβλία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, με το 50% των ενήλικων να δηλώνει ότι διάβασε 5 ή περισσότερα την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα. Οι αριθμοί αυτοί είναι πανομοιότυποι με το 2011, όταν το Κέντρο άρχισε για πρώτη φορά να διεξάγει έρευνες σχετικά με την αναγνωστική συμπεριφορά των Αμερικανών.

Παρά την παρατηρούμενη αύξηση σε ορισμένες ψηφιακές μορφές, αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι ότι σχετικά λίγοι Αμερικανοί διαβάζουν μόνο ψηφιακά βιβλία (eBooks και audiobooks), της έντυπης μορφής εξαιρουμένης. Περίπου το 33% των Αμερικανών διαβάζουν σε αυτές τις ψηφιακές μορφές και την ίδια στιγμή διαβάζουν και έντυπα βιβλία, ενώ το 32% δηλώνει ότι διαβάζει μόνο έντυπα βιβλία. Μόλις το 9% των Αμερικανών δηλώνει ότι διαβάζει βιβλία μόνο σε ψηφιακές μορφές και δεν έχει διαβάσει καθόλου έντυπα βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι δημογραφικές διαφορές στην ανάγνωση βιβλίων το 2021 είναι παρόμοιες με τις συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες έρευνες του Κέντρου. Για παράδειγμα, οι ενήλικες που έχουν πτυχίο είναι πιο πιθανό να είναι αναγνώστες βιβλίων από εκείνους που έχουν παρακολουθήσει κάποιο κολέγιο και εκείνους με δευτεροβάθμια ή και χαμηλότερη εκπαίδευση. Επίσης οι ενήλικες 18-29 ετών είναι πιο πιθανό να διαβάσουν βιβλία από εκείνους των 65 ετών και άνω. Παράλληλα, η αναγνωστική συμπεριφορά ορισμένων ομάδων άλλαξε από το 2019. Μερικά παραδείγματα:

Ενήλικες με χαμηλότερα εισοδήματα: Το ποσοστό των ενήλικων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 δολαρίων που έχει ακούσει ένα audiobook έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 (22% έναντι 14%).

Eνήλικες που ζουν σε αστικά κέντρα: Το ποσοστό των ενήλικων αμερικανών που ζει σε αστικά κέντρα και δηλώνει ότι έχει διαβάσει ένα βιβλίο, σε οποιαδήποτε μορφή, τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε από 75% το 2019 σε 81%, μία αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων.

(Ιανουάριος 2022)

  Επιστροφή