Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ συνεργάζεται με τη FEP στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση της λίστας παρακολούθησης της πειρατείας

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP) συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στη δημόσια διαβούλευση με αντικείμενο τη διαμόρφωση της λίστας παρακολούθησης απομιμήσεων και πειρατείας (Counterfeit and Piracy Watch-List), που καταρτίζει η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου (Directorate-General for Trade), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ΟΣΔΕΛ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της FEP, έστειλε αναλυτικές πληροφορίες για τους ιστότοπους που διακινούν παράνομα βιβλία, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Πρόγραμμα Antipiracy του Οργανισμού, κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα.

Στόχος της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου είναι να εντοπίσει ηλεκτρονικές και φυσικές αγορές, καθώς και παρόχους υπηρεσιών που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους οποίους υπάρχουν αναφορές ότι εμπλέκονται, διευκολύνουν ή και αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Το έντονο ενδιαφέρον της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου, για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η πειρατεία είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως π.χ. η Λατινική Αμερική, οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

  • Σύμφωνα με στοιχεία της FEP, περίπου 2-2,5 δις ευρώ ετησίως από τον συνολικό κύκλο εργασιών των ευρωπαίων εκδοτών προέρχονται από εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ποσό αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έσοδα από τις πωλήσεις δικαιωμάτων για μετάφραση σε άλλες γλώσσες τίτλων που εκδίδονται από ευρωπαίους εκδότες.
  • Οι ιστότοποι και οι πλατφόρμες που σχετίζονται με την πειρατεία και την απομίμηση συχνά εγκαθίστανται σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία και να επωφεληθούν από ένα πιο χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο.

Η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου σκοπεύει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκδοση της εν λόγω λίστας στα τέλη του 2022. Η λίστα θα περιλαμβάνει τις προβληματικές αγορές και τους παρανομούντες παρόχους υπηρεσιών, προκειμένου οι αρμόδιες τοπικές αρχές και οι κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ελέγξουν και να περιορίσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αυξανόμενη πειρατική δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων (π.χ. Telegram, WhatsApp) και μέσω των κοινωνικών δικτύων (κυρίως μέσω του Facebook), καθώς και μέσω των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου. Σημειωτέον ότι καθώς τα βιβλία είναι ηλεκτρονικά αρχεία μικρού μεγέθους, σε σύγκριση με τα οπτικοακουστικά για παράδειγμα, προσφέρονται για αντιγραφή, μεταφόρτωση και αποστολή μέσω των πλατφορμών.

Το φαινόμενο της διαδικτυακής πειρατείας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εκδότες σε όλη την Ευρώπη, καθώς αφορά όλες τις θεματικές κατηγορίες βιβλίων. Η παράνομη διακίνηση βιβλίων στερεί από τους δημιουργούς και τους εκδότες τη νόμιμη αμοιβή για το έργο τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην εκδοτική παραγωγή. Επίσης, οι διαδικτυακές πλατφόρμες που επιτρέπουν ή προσφέρουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε βιβλία και περιοδικά είναι ευρέως διαδεδομένες και εύκολα προσβάσιμες.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στον έλεγχο και τον περιορισμό του φαινομένου, προστατεύοντας τους δημιουργούς και τους εκδότες, παρέχοντας εγγυήσεις για τη συνέχιση της δημιουργικής διαδικασίας.

(Φεβρουάριος 2022)

  Επιστροφή