Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Οι κλάδοι του βιβλίου και του Τύπου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας

Οι κλάδοι του βιβλίου και του Τύπου, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας. Κατ’ αρχάς, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (European Federation of Journalists, EFJ), προχώρησε στη σύσταση Ταμείου Ασφάλειας για τους ουκρανούς δημοσιογράφους (δείτε εδώ).

Οι οργανώσεις μέλη του Συμβουλίου Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writers’ Council, EWC) αλλά και οι ευρωπαϊκές ενώσεις συγγραφέων και μεταφραστών έχουν οργανώσει και υλοποιούν σειρά υποστηρικτικών δράσεων (δείτε εδώ).

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, FEP) ξεκίνησε στη Μπολόνια, με την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου, εκστρατεία πληθοχρηματοδότησης, κατόπιν αιτήματος του Ουκρανικού Ινστιτούτου Βιβλίου, με στόχο την υποστήριξη της εκτύπωσης ουκρανικών παιδικών βιβλίων, που προορίζονται για τα παιδιά πρόσφυγες, τα οποία έχουν καταφύγει στις ευρωπαϊκές χώρες (δείτε εδώ).

Ο Peter Kraus vom Cleff, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών και ο Ricardo Franco Levi, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών, δήλωσαν: «Αυτή τη φρικτή στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι φίλοι και οι συνάδελφοί μας από το Ουκρανικό Ινστιτούτο Βιβλίου μας ζήτησαν να παράσχουμε υποστήριξη συγκεντρώνοντας χρήματα για την εκτύπωση ουκρανικών βιβλίων, τα οποία θα διανεμηθούν στα παιδιά. Είναι σαφές ότι είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας εκδότες και να καταστήσουμε δυνατή την πρόσβαση των παιδιών της Ουκρανίας στα βιβλία. Είναι σημαντικό για τον κόσμο του βιβλίου να δείξει αλληλεγγύη. Σας προτρέπουμε να προχωρήσετε σε δωρεά. Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση βιβλίων».

Τη διαχείριση των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν αναλαμβάνει εξ αποστάσεως το Ουκρανικό Ινστιτούτο Βιβλίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επιλογή των τίτλων και τον συντονισμό με τις τοπικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν η εκτύπωση και η διανομή των βιβλίων στα παιδιά. Η FEP είναι η εγγυήτρια αυτής της επιχείρησης.

(Μάρτιος 2022)

  Επιστροφή