Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Στους Χανς Αϊντενάιερ, Μαρία Καντ, Ευά Παπαδάκης και Στρατούλα Θεοδωράτου τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Στον κατάμεστο πολυχώρο του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, «Μουσική Βιβλιοθήκη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου τα Βραβεία 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Κατά την εκδήλωση διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υφυπουργού σύγχρονου πολιτισμού κυρίου Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Εκ μέρους του ΟΣΔΕΛ μίλησε ο διευθυντής του Οργανισμού κύριος Γιωργανδρέας Ζάννος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων με τον ΟΣΔΕΛ, μια «άριστη συνεργασία» που, όπως υπογράμμισε, «έχει ξεκινήσει από την ίδρυση του ΟΣΔΕΛ και είναι πάγια και διαρκής». Ο κ. Ζάννος αναφέρθηκε επίσης στον νέο νόμο 4996/2022 για τα πνευματικά δικαιώματα, με τον οποίο επιλύεται το θέμα του δημόσιου δανεισμού και διασφαλίζεται ένας πρόσθετος οικονομικός πόρος, ιδίως για τους συγγραφείς λογοτεχνικών έργων.

Το «Βραβείο Διδώ Σωτηρίου» απονεμήθηκε, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, στον ελληνιστή καθηγητή μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής φιλολογίας Χάνς Αϊντενάιερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τον τιμώμενο παρουσίασε o κριτικός λογοτεχνίας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξης Ζήρας, ο οποίος και του απένειμε το βραβείο. Το εικαστικό έργο του βραβείου είχε φιλοτεχνηθεί από τον Δημήτρη Σεβαστάκη, ζωγράφο και καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» βραβεύθηκαν τα βιβλία των ποιητών Μαρίας Καντ, «Stanza», Εκδόσεις Gutenbrerg και Ευά Παπαδάκης «μερακλίνα κουκιμπιμπέρισσα ομπλαντί», Εκδόσεις Στιγμός-Ευρασία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, διακρίθηκαν και βραβεύθηκαν δύο ισοδύναμα, αν και διαφορετικά μεταξύ τους, βιβλία, καθώς και τα δύο καταθέτουν, με αυτοπεποίθηση και διαύγεια, μια ιδιαίτερη το καθένα πρόταση για την ποίηση. Πρόταση αυξημένης πρωτοτυπίας και ιδιοπροσωπίας, που συνεισφέρει στην αντίληψή μας για το ποιητικό πεδίο και τους συνακόλουθους όρους της πρόσληψής του.

Το «Βραβείο Μένη Κουμανταρέα» δόθηκε κατά πλειοψηφία στη Στρατούλα Θεοδωράτου για τη συλλογή διηγημάτων «Ο ουρανός της παλάμης», Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Ωμός ρεαλισμός, γλώσσα κοφτή, ρυθμοί γρήγοροι και εξαιρετική οικονομία λόγου διέπουν τα διηγήματα. Αν και αυτοτελή, συνδέονται μεταξύ τους καθώς ο ήρωας του εκάστοτε διηγήματος επανεμφανίζεται στα άλλα ως δευτερεύων χαρακτήρας προσδίδοντας έτσι στο έργο μια συνεκτικότητα την οποία θα επιτείνει και το καταληκτικό διήγημα της συλλογής. Χρεοκοπία, ανεργία, άστεγοι, ναρκομανείς και χρυσαυγίτες, τα οκτώ διηγήματα αποτυπώνουν την Αθήνα της οικονομικής κρίσης με όλα τα τραύματα, τις παθογένειες αλλά και το ανθρώπινο μεγαλείο που έφερε στο φως, δημιουργώντας πολυσήμαντους ήρωες και καθιστώντας τη Στρατούλα Θεοδωράτου μια αξιόλογη νέα πεζογραφική φωνή.

Eκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, ο πρόεδρός της Ιωσήφ Βεντούρας καλωσόρισε τα αντεπιστέλλοντα νέα μέλη Μαρία Καρακάουσι (Maria Caracausi), Έλενα Λαζάρ (Elena Lazar), Πάολα Μαρία Μινούτσι (Paola Maria Minucci), Ναταλία Μορελεόν (Natalia Moreleon) και Γκόντα Φαν Στιν (Gonda Van Steen), τα επίτιμα μέλη Αντώνη Λιάκο και Ρένα Μόλχο και τα τακτικά μέλη Δημήτρη Βαρβαρήγο, Σπύρο Γιανναρά, Γιώργο Γκόζη, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Διονύση Μουσμούτη, Νίκο Ξένιο, Σταύρο Σταμπόγλη και Βαγγέλη Τασιόπουλο.

Το Ημερολόγιο 2023 με θέμα «Εγώ κι ο Άλλος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη, παρουσίασε η γενική γραμματέας της Εταιρείας Άννα Αφεντουλίδου. Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε η αντιπρόεδρος του ΔΣ, Έλενα Χουζούρη. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο και η Λυδία Παναγιωταρέα στο τσέλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΟΣΔΕΛ.

Περισσότερα για τα βιβλία και τους συγγραφείς στη βιβλιογραφική βάση osdelnet.gr.

(Δεκέμβριος 2022)

  Επιστροφή