Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με: Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2023

«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με» ακούστηκε δυνατά σε όλον τον κόσμο μέσα από το μήνυμα που έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και την αφίσα που φιλοτέχνησε η εικαστικός Φωτεινή Στεφανίδη, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2023, ύστερα από ανάθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και οι δύο δημιουργοί εργάστηκαν εθελοντικά, ώστε το υλικό του εορτασμού, που τυπώθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της προσβασιμότητας όλων στα αγαθά του πολιτισμού, το Ελληνικό Τμήμα τύπωσε και διένειμε το υλικό του εορτασμού στη γραφή Braille, ενώ το μήνυμα μεταγράφηκε στην ελληνική νοηματική γλώσσα από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών και τη διερμηνέα Ανδριανή Γαλάνη.

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

 • Απονεμήθηκαν τα διπλώματα στις υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο HCAA 2022 Μαρία Παπαγιάννη (για τη συγγραφή) και Ίριδα Σαμαρτζή (για την εικονογράφηση).
 • Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (HCAA) 2024 Αγγελική Δαρλάση (για τη συγγραφή) και Κέλλυ Ματαθία-Κόβο (για την εικονογράφηση).
 • Απονεμήθηκαν τα διπλώματα για την αναγραφή των έργων τους στους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2022, στην Ελένη Πριοβόλου (για τη συγγραφή), στη Φωτεινή Τίκκου (για την εικονογράφηση), στην Αργυρώ Πιπίνη (για τη μετάφραση) και αντιστοίχως στις Εκδόσεις Καστανιώτη, στις Εκδόσεις Ίκαρος και στις Εκδόσεις Πατάκη.
 • Τιμήθηκαν οι εκδότες-αθλοθέτες του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ για την έμπρακτη στήριξή τους: Εκδόσεις Άγκυρα, Εκδόσεις Διάπλους, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Μίνωας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη.

Ακολουθούν αναλυτικά, τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2022 ανά κατηγορία:

Ειδικές διακρίσεις

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» απονέμεται στην Αθηνά Μπίνιου για τη συνολική της προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για τη συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

 • Βραβείο «Κωνσταντίνου Π. Δεμερτζή-στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στην Ταξιαρχούλα Μωϋσή, δασκάλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Άγκυρα. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
 • Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στη Γεωργία Παπαγεωργοπούλου, καθηγήτρια στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μίνωας προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
 • Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο/η οποίος/α εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στη Δέσποινα Μουαμελετζή, νηπιαγωγό στο 6ο Νηπιαγωγείο Κορωπίου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Διάπλους. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
 • Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Καστανιώτη. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.
 • Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στο Project Ανοικτό Βιβλίο-Open Book Project- (Υπεύθυνη: Μαρέττα Σιδηροπούλου), που εκπονεί το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΠΗ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Πατάκη. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
 • Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο: απονέμεται στη Γεωργία Τσιάνα, βιβλιοθηκονόμο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας». Αθλοθέτης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.
 • Βραβείο σε Σχολικό/μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στη μαθητική εφημερίδα «Τα τρελά μολύβια», που εκδίδει το 14ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας (υπεύθυνη: Ζωή Κοσκινίδου). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μεταίχμιο. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
 • Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: απονέμεται στον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Παιδικής Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) (Πρόεδρος: Τασούλα Τσιλιμένη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Βραβεία σε δημιουργούς

 • Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: απονέμεται στον Μάκη Τσίτα για το βιβλίο Έρχεται ο γίγαντας, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
 • Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picture book ή graphic novel) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στη Μαρία Παπαγιάννη (συγγραφή) για το βιβλίο Στο Πικεφί, Εκδόσεις Πατάκη.
 • Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: απονέμεται στη Λίλη Λαμπρέλλη για το βιβλίο Το πέρασμα. Αϊβαλί- Μυτιλήνη, 1922, Εκδόσεις Πατάκη.
 • Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού/νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους: απονέμεται στον Πολυχρόνη Κουτσάκη για το βιβλίο Φωτιά, Εκδόσεις Καστανιώτη.
 • Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το βιβλίο Ο Ελύτης για παιδιά, Εκδόσεις Ίκαρος.
 • Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά για παιδιά ή νέους:
  • Για παιδιά έως 12 ετών: απονέμεται στη Mary Richards (συγγραφή), στον Ηλία Μαγκλίνη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Καπόν για το βιβλίο Η ιστορία των λέξεων για παιδιά.
  • Για εφήβους και νέους/νέες: απονέμεται στην Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή), στη Βάσια Τζανακάρη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο Μας μεγάλωσαν λύκοι.
 • Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: στη Δανάη Δραγωνέα για το βιβλίο Το νησί της βροχής. Ένα μυστικό ημερολόγιο, Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.
 • Βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους: απονέμεται στον Cob Kanellos για το βιβλίο Ο θησαυρός της Βαγίας (συγγραφή Ζωρζ Σαρή), Εκδόσεις Πατάκη.
 • Ειδικό βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους: απονέμεται στον Αχιλλέα Ραζή για την εικονογράφηση του βιβλίου Είναι τέρας; (συγγραφή Αχιλλέας Ραζής), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (greekibby.gr) τις επόμενες ημέρες.

Την Κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι:

 • Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός (πρόεδρος επιτροπής)
 • Κατερίνα Δερματά, Phd «Κοινωνική-συναισθηματική νοημοσύνη και εικονογραφημένο βιβλίο» (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Μa στην Πολιτιστική Διαχείριση (Οπτικός πολιτισμός και παιδί), εκπαιδευτικός
 • Θανάσης Κοτσοβός, βιβλιοθηκονόμος, υπεύθυνος στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
 • Μαρία Κουρκουμέλη, ΜSc «Φύλο και νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), εκπαιδευτικός
 • Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, γραφίστρια, εικονογράφος, υποψήφια για το βραβείο HCAA 2024
 • Ραλλού Σάρρου, Μa «Ψυχοπαιδαγωγική της ανάγνωσης, φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό» (Ε.Κ.Π.Α.), μέλος της ομάδας εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, εκπαιδευτικός
 • Ελίτα Φώκιαλη, PhD στη Διαμεσική Αφήγηση (Ε.Κ.Π.Α), MSc «Παιδικό βιβλίο και παιδαγωγικό υλικό. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης (Πάντειο Πανεπιστημίο), εκπαιδευτικός

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τους δημιουργούς και τα βιβλία τους στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet.

(Μάρτιος 2023)

  Επιστροφή