Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του διαδικτυακού περιοδικού «Ο αναγνώστης» για το 2023

Απονεμήθηκαν, την Τρίτη 13 Ιουνίου, τα Βραβεία του διαδικτυακού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» για το 2023. Την τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, σκηνοθέτησε και συμπαρουσίασε ο Θοδωρής Γκόνης. Ανοίγοντας την τελετή, ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού, ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός εκδοτικός οίκος “Le miel des anges” θα εκδώσει στα γαλλικά, σε μετάφραση Michel Volkovitch και Ελένης Ζέρβα, το βιβλίο που τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος.

Με το Μεγάλο Βραβείο τιμήθηκε ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος το αφιέρωσε στους ποιητές Γιάννη Βαρβέρη και Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, που έχουν φύγει από τη ζωή. Τον ποιητή παρουσίασε η Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, συγγραφέας και μεταφράστρια.

Η συγγραφέας και κριτικός βιβλίου Μαρίζα Ντεκάστρο παρουσίασε το Βραβείο «Νίκος Θέμελης», με το οποίο εφέτος τιμήθηκε η Νάση Τουμπακάρη για το βιβλίο της «Μινόρε Μανές, Μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής στη Σμύρνη, 1900-1922» (Άγρα, 2022).

Ακολουθούν τα βιβλία και οι συγγραφείς που βραβεύτηκαν:

  • Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου/ης στην ποίηση: Νάντη Χατζηγεωργίου, για την ποιητική συλλογή της «ήδη προς εξαφάνιση», Εκδόσεις Θίνες.
  • Βραβείο ποίησης: Δημήτρης Πέτρου, για την ποιητική συλλογή του «Εικοστός κόσμος», Εκδόσεις Πόλις.
  • Βραβείο δοκιμίου/μελέτης: Kατερίνα Κωστίου, για το βιβλίο της «…ως όνομα ψιλόν» Η συγκρότηση και η λειτουργία του προσωπείου στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, Εκδόσεις Νεφέλη.
  • Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου/ης στην πεζογραφία: Άρης Αλεξανδρής, για το μυθιστόρημά του «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα», Εκδόσεις Μεταίχμιο.
  • Βραβείο διηγήματος: Θεόδωρος Γρηγοριάδης, για τη συλλογή διηγημάτων του «Η νοσταλγία της απώλειας», Εκδόσεις Πατάκη.
  • Βραβείο νουβέλας: Γιάννης Πάσχος, για το βιβλίο του «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού», Εκδόσεις Περισπωμένη.
  • Βραβείο μυθιστορήματος: Γεωργία Συλλαίου, για το μυθιστόρημά της «Ο δικός της καθρέφτης», Εκδόσεις Πόλις.
  • Βραβείο παιδικού βιβλίου με εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής για το βιβλίο του «Είναι τέρας;», Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
  • Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά: Κυριάκος Χαρίτος για το βιβλίο του «Για φαντάσου», εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
  • Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους: Θοδωρής Κούκιας για το βιβλίο του «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες», Εκδόσεις Κέδρος.
  • Βραβείο βιβλίου γνώσεων: Μαρία Ανδρικοπούλου για το βιβλίο του «Το βιβλίο των καταστροφών», εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά, Εκδόσεις Καλέντη.
  • Βραβείου καλλιτεχνικού σχεδιασμού: Γιώργος Τριανταφυλλάκος για τον σχεδιασμό του μυθιστορήματος, «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» του Μιχάλη Αλμπάτη, Εκδόσεις Νήσος.
  • Βραβείο Graphic Novel: Αποστολίδης Τάσος, Παπαδάτος Αλέκος για το graphic novel «Αριστοτέλης», Εκδόσεις Ίκαρος.

Την κριτική επιτροπή των Βραβείων του Αναγνώστη απαρτίζουν οι: Δημήτρης Αγγελής, ποιητής, διευθυντής περιοδικού Φρέαρ, Γιώργος Περαντωνάκης, Δρ νεοελληνικής φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας, Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Βαρβάρα Ρούσσου, ΕΔΙΠ, ΑΣΚΤ, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας.

Περισσότερα για τα βιβλία και τους συγγραφείς που τιμήθηκαν μπορείτε να δείτε στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet.

(Ιούνιος 2023)

  Επιστροφή