Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Αναζητήστε στην οσδέλnet στοιχεία και πληροφορίες για τις τάσεις στην εκδοτική παραγωγή

Με μία επίσκεψη στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet ο χρήστης, εκδότης ή βιβλιοπώλης, αποκτά άμεσα πρόσβαση σε πληθώρα έγκυρων στοιχείων για την εκδοτική παραγωγή σε όλες τις θεματικές κατηγορίες (λογοτεχνία, επιστήμες βιβλία για παιδιά, γκράφικ νόβελ, κόμικς κ.ά.).

Για παράδειγμα, στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η κατηγορία «Υγεία, Σχέσεις και Προσωπική Ανάπτυξη» από το 2000 έως και το 2022. Η ανοδική πορεία της παραγωγής τίτλων αυτοβελτίωσης είναι εμφανής. Αρχής γενομένης από τα χρόνια της κρίσης, με κορύφωση την περίοδο της πανδημίας (2021), οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις επένδυσαν στην εν λόγω κατηγορία και εξέδωσαν πολλαπλάσιους τίτλους συγκριτικά με την περίοδο πριν το 2010. Παράλληλα, υψηλές είναι οι τιμές και το 2022, ενώ παρόμοια αναμένεται η εικόνα και για το 2023 -έχουν ήδη εκδοθεί 160 νέοι τίτλοι και η εκδοτική παραγωγή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Picture1_231101_143617.png#asset:4331

* Αφορά εκδόσεις έντυπων έργων στη γενική κατηγορία «Υγεία, Σχέσεις και Προσωπική Ανάπτυξη» για τα έτη 2000-2022.

Τα δεδομένα της βάσης εμπλουτίζονται και επικαιροποιούνται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο, τόσο από τις εγγραφές των καταχωριστών των εκδοτικών επιχειρήσεων όσο και από το τμήμα της οσδέλnet. Ως εκ τούτου, η βάση αποτελεί ένα εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο για τους επαγγελματίες του βιβλίου που αναζητούν στοιχεία και πληροφορίες για τη βιβλιοπαραγωγή, τόσο για νέες όσο και για παλαιότερες εκδόσεις, προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα εκδοτικά βήματα.

(Οκτώβριος 2023)

  Επιστροφή