Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η αμερικανική σύμπραξη μέσων ενημέρωσης χαιρετίζει τον νόμο για την προστασία της δημοσιογραφίας

Η News/Media Alliance*, με ανακοίνωσή της, επικροτεί τον γερουσιαστή Steve Stadelman, πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ο οποίος εισήγαγε στη Γερουσία του Ιλινόις τον νόμο για την προστασία της δημοσιογραφίας (SB 3591). Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, οι πλατφόρμες Big Tech, όπως η Meta και η Google, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν στους εκδότες Τύπου αποζημίωση για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με τον νόμο της Καλιφόρνια (CJPA, AB 886) για την προστασία της δημοσιογραφίας, ο οποίος εισήχθη από τον γερουσιαστή Buffy Wicks πέρυσι και πέρασε από τη Συνέλευση τον Ιούνιο του 2023 με συντριπτική, διακομματική ψήφο 55-6, ενώ αναμένεται να έρθει προς ψήφιση εντός του έτους.

«Το μέλλον του Τύπου βρίσκεται σε κίνδυνο γι' αυτό και υποστήριξα τον νόμο για την προστασία της δημοσιογραφίας, δήλωσε ο γερουσιαστής Stadelman. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ζωής μας και οι πολίτες του Ιλινόις έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση».

«Επικροτούμε τον γερουσιαστή Stadelman για την εισαγωγή αυτής της νομοθεσίας και για την αναγνώριση της επιτακτικής ανάγκης να προστατευθεί η δημοσιογραφία και να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες του Ιλινόις θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση, δήλωσε η Danielle Coffey, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της News/Media Alliance. «Οι πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ανάγκη για τη χάραξη πολιτικής που θα διορθώσει τη σημερινή ανισορροπία της αγοράς, επιβάλλοντας στις τεχνολογικές πλατφόρμες να αποζημιώνουν δίκαια τους εκδότες Τύπου για τη χρήση του πολύτιμου περιεχομένου τους».

Όπως ο νόμος της Καλιφόρνια, έτσι και ο νόμος του Ιλινόις θα προωθήσει και την πρόσληψη περισσότερων δημοσιογράφων, απαιτώντας από τους εκδότες Τύπου να επενδύσουν το 70% των κερδών από την αποζημίωση που θα εισπράξουν από τις πλατφόρμες σε θέσεις εργασίας για δημοσιογράφους.

* Η News/Media Alliance εκπροσωπεί περισσότερους από 2.200 εκδότες έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο της επικεντρώνεται στη μελέτη: των προκλήσεων και των ευκαιριών του σημερινού περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης, της ελευθερίας του Τύπου, της δημόσιας πολιτικής, των νομικών ζητημάτων, της αύξησης της διαφήμισης, των νέων πηγών εσόδων και της ανάπτυξης του κοινού σε όλα τα κανάλια.

(Φεβρουάριος 2024)

  Επιστροφή