Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Επιτακτική η ανάγκη των επαγγελματιών του βιβλίου για μία ενημερωμένη και σύγχρονη βιβλιογραφική βάση

Σε καθημερινή βάση εκδότες και βιβλιοπώλες διαθέτουν σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες, κυρίως για να επιβεβαιώσουν τη διαθεσιμότητα των διακινούμενων τίτλων. Μέχρι σήμερα, η ανάγκη αυτή αντιμετωπίζεται μεμονωμένα από κάθε εκδότη ή βιβλιοπώλη με συνέπεια, όπως είναι αναμενόμενο, την κατασπατάληση πόρων.

Η οσδέλnet έρχεται να δώσει λύση στην κατάσταση αυτή. Η αναβαθμισμένη οσδέλnet δεν είναι απλώς μια βιβλιογραφική βάση που καταγράφει την εκδοτική παραγωγή, αλλά ένα δυναμικό και αξιόπιστο εργαλείο, σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εκδοτών και βιβλιοπωλών, βάζοντας τέλος στην κατασπατάληση πόρων. Από τη στιγμή που οι επαγγελματίες του βιβλίου ενημερώνουν τακτικά την οσδέλnet, όχι μόνο έχουν σημαντική εξοικονόμηση, αλλά διευκολύνεται και η διακίνηση του βιβλίου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται η συστηματική και ακριβής επικαιροποίηση της διαθεσιμότητας και των τιμών από τις συνεργαζόμενες εκδοτικές επιχειρήσεις, προς όφελος όλων. Με στόχο τη βέλτιστη δυνατή υποστήριξη των εκδοτών στη διαδικασία αυτή, η οσδέλnet προσφέρει διαφορετικούς τρόπους, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιχείρησης. Είτε η επικαιροποίηση αφορά τον συνολικό κατάλογο, είτε αφορά συγκεκριμένες εγγραφές, είτε ακόμα και αν αφορά έναν και μόνο τίτλο, η νέα CMS είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίζει την επιχείρηση, ανεξαρτήτως του βαθμού μηχανοργάνωσής της.

Πιο συγκεκριμένα, στις πλήρως μηχανογραφημένες επιχειρήσεις είναι δυνατή η διασύνδεση μεταξύ των δύο βάσεων, της οσδέλnet και της βάσης της επιχείρησης, και ως εκ τούτου η ενημέρωση ανά εγγραφή γίνεται αυτόματα σχετικά με:

  • την κατάσταση κυκλοφορίας του τίτλου (Υπό έκδοση – Κυκλοφορεί – Εξαντλημένο),
  • ημερομηνία εξάντλησης αποθεμάτων στον εκδότη, αν είναι εξαντλημένο,
  • ημερομηνία έκδοσης,
  • το είδος της τιμής (ενιαία τιμή 10% ή 20%, προτεινόμενη λιανική με ή χωρίς ΦΠΑ κλπ.),
  • την ισχύουσα τιμή διάθεσης,
  • τη διαθεσιμότητα του τίτλου στον εκδότη, από ορισμένη λίστα επιλογών για ακριβή πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου, χωρίς να απαιτούνται ερμηνείες.

Η επικαιροποίηση των παραπάνω πεδίων επιτυγχάνεται και μέσω δομημένου αρχείου τύπου .xls για επιχειρήσεις που είτε είναι λιγότερο μηχανογραφημένες είτε αντλούν τα δεδομένα τους από άλλες εφαρμογές. Προφανώς η επικαιροποίηση των παραπάνω πεδίων μπορεί να γίνει και με χειροκίνητες εγγραφές ανά τίτλο, σε χρόνο που θα επιλέξει ο χρήστης της CMS.

Το Τμήμα oσδέλnet θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ανάγκες των χρηστών της βάσης και σε συνεργασία μαζί τους θα αναπτύσσει νέες υπηρεσίες, στοχεύοντας πάντα στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς του βιβλίου. Τα στελέχη του Τμήματος είναι στη διάθεση εκδοτών και βιβλιοπωλών για να υποστηρίξουν τη διασύνδεση και να παράσχουν τεχνικές οδηγίες. Μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα οσδέλnet, υπεύθυνη κ. Μιρέλλα Μπατζιανιά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση osdelnet@osdel.gr ή στο τηλέφωνο 210 3849118.

(Νοέμβριος 2023)

  Επιστροφή