Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Με ενέργειες του ΟΣΔΕΛ καταργήθηκε ομάδα που αναρτούσε βιβλία στο Facebook παράνομα

Eκ­δό­τες-μέ­λη του ΟΣ­ΔΕΛ ενη­μέ­ρω­σαν πρό­σφα­τα τον Ορ­γα­νι­σμό για την ύπαρξη ομά­δας στο Facebook, που αριθ­μού­σε πε­ρισ­σό­τε­ρα από 1.200 μέ­λη, η οποία εί­χε αναρ­τή­σει και δια­κι­νού­σε ολό­κλη­ρα βι­βλία σε μορ­φή PDF. Το Τμήμα Antipiracy αφού διερεύνησε τις καταγγελίες, στις 9 Νοεμβρίου ενη­μέ­ρω­σε τους δια­χει­ρι­στές της πλατ­φόρ­μας Facebook, ζη­τώ­ντας την κα­τάρ­γη­ση της ομά­δας. Το Facebook αφού μελέτησε το αποδεικτικό υλικό, αντα­πο­κρί­θη­κε στο αί­τη­μα του ΟΣ­ΔΕΛ και την 15η Νοεμβρίου προ­χώ­ρη­σε στην κα­τάρ­γη­ση της ομά­δας και κατ’ επέκταση στη διαγραφή και του παράνομα αναρτημένου υλικού.

Η ομάδα στο Facebook έφερε τον τίτλο «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΑΡΧΕΙΩΝ PDF WORD κλπ» ήταν ιδιωτική, δηλαδή κλειστή και για την αποδοχή νέων μελών ζητούσε αίτημα εγγραφής από τους ενδιαφερόμενους. Τα στελέχη του Τμήματος Antipiracy αρχικά έγιναν μέλη της ομάδας προκειμένου να παρακολουθούν τους διαλόγους μεταξύ των μελών και να αποκτήσουν πρόσβαση στη «Βιβλιοθήκη» των αναρτημένων αρχείων. Ο κα­τά­λο­γος των διαθέσιμων σαρωμένων βι­βλί­ων ξε­περ­νού­σε τους 4.500 ελ­λη­νι­κούς τί­τλους, κυρίως λογοτεχνικούς, παλαιούς και νέους, από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Κατά την καταγραφή τους διαπιστώθηκε, από την ονοματολογία των αποθηκευμένων αρχείων, ότι η πλειονότητα των σαρωμένων βιβλίων προέρχεται από τον διεθνή πειρατικό ιστότοπο Z_Library. Ο εν λόγω πειρατικός ιστότοπος, στον οποίο έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και διερεύνησης διεθνώς, καθώς ζημιώνει με την παράνομη δραστηριότητά του πληθώρα δικαιούχων σε Ευρώπη και Αμερική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Antipiracy του ΟΣΔΕΛ διαχειρίζεται με επιτυχία καταγγελία που έχει υποβάλει συμβασιούχος του Οργανισμού και η οποία αφορά την παράνομη δραστηριότητα ομάδας στο Facebook. Η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας βιβλίων στο διαδίκτυο, η οποία προ­σβάλ­λει κατάφορα τα δι­καιώ­μα­τα δη­μιουρ­γών και εκ­δο­τών θέ­το­ντας σε κίν­δυ­νο τη βιωσιμότητα του κλά­δου του βι­βλί­ου, αποτελεί σταθερά προτεραιότητα για τον ΟΣΔΕΛ. Με την ενεργή συμβολή των συγγραφέων και των εκδοτών, τους οποίους εκπροσωπεί, ο Οργανισμός προτίθεται, μέσα στο επόμενο διάστημα, να εντατικοποιήσει το Πρόγραμμα Anti-piracy.

(Νοέμβριος 2023)

  Επιστροφή