Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Οι νέες συμπράξεις της οσδέλnet προς όφελος των επαγγελματιών του βιβλίου

Η κάλυψη κάθε ανάγκης για βιβλιογραφικά δεδομένα και μεταδεδομένα, προκειμένου να υποστηριχθεί η προβολή και η διακίνηση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, παραμένει πάντα ο κύριος στόχος της οσδέλnet. Παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των λειτουργιών της, επιδιώκονται και επιτυγχάνονται συνεργασίες με φορείς από τον ευρύτερο κλάδο του βιβλίου.

Η οσδέλnet παρακολουθεί στενά τις τάσεις στον χώρο του βιβλίου και μετασχηματίζεται για να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμβασιούχους της. Στην κατεύθυνση αυτήν, ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική διασύνδεση με τη συνδρομητική πλατφόρμα παροχής ακουστικών βιβλίων JukeBooks. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στη έγκαιρη προβολή των νέων κυκλοφοριών της πλατφόρμας, στην εξοικονόμηση πόρων για τις εκδοτικές επιχειρήσεις, αλλά και στην ομοιομορφία των εν λόγω εγγραφών.

Μια από τις πρώτες συνεργασίες της οσδέλnet με τον ευρύτερο κλάδο του βιβλίου ήταν αυτή με τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας μαθητών «Βιβλιοσκώληκες». Για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, που πραγματοποιείται σε σχολικό περιβάλλον, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν, ηλεκτρονικά λίστες με τις αναγνώσεις τους, τα σχόλια και τις εντυπώσεις τους μέσα από μια διαδικτυακή εφαρμογή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία υποστηρίζεται από την οσδέλnet, έχει σχεδιαστεί από τον ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του και είναι ευγενική χορηγία προς τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς. Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό προφίλ αναγνώστη των μαθητών έχει και ο εκπαιδευτικός της τάξης ώστε να δημιουργηθεί μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στα παιδιά, στη βιβλιοθήκη και στο σχολείο. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ατομικής συμμετοχής όσων παιδιών το επιθυμούν. Σε αυτήν την αναγνωστική παρέα δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός καθώς έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η πλατφόρμα «Εύδοξος», η οποία, πέραν των πολλαπλών λειτουργιών της εξυπηρετεί και τη διακίνηση των συγγραμμάτων στους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά, δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των συμπράξεων της οσδέλnet. Η «Εύδοξος» διατηρεί και επικαιροποιεί τεράστιο όγκο εγγραφών επιστημονικών βιβλίων, ενώ δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες εγγραφές νέων κυκλοφοριών. Η συνεργασία μεταξύ οσδέλnet και «Εύδοξος» για την προβολή των ήδη καταχωρισμένων πληροφοριών, θα εξυπηρετήσει τους καταχωριστές που ασχολούνται με τις χιλιάδες επιπλέον εγγραφές κάθε ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα, επιδιώκεται η διασταύρωση των δεδομένων και μεταδεδομένων μεταξύ των δύο βάσεων σε βάθος χρόνου, ένα αναμφισβήτητα σημαντικό έργο για αμφότερες τις βάσεις.

Αξίζει κλείνοντας να αναφερθεί η πλέον πρόσφατη σύμπραξη της βιβλιογραφικής βάσης του ΟΣΔΕΛ. Στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συνεργασίας μεταξύ της οσδέλnet και της πλατφόρμας «Βιβλιοδανός». Βάσει των συμφωνηθέντων, οι καταχωρίσεις έργων λόγου που πραγματοποιούν οι δανειστικές βιβλιοθήκες -οι οποίες χρησιμοποιούν τις δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες της «Βιβλιοδανός»- θα υποστηρίζονται με βιβλιογραφικά δεδομένα από τις αντίστοιχες εγγραφές της βιβλιογραφικής βάσης του ΟΣΔΕΛ.

Ο κόσμος του βιβλίου ανακαλύπτει καθημερινά τις προσφερόμενες λειτουργίες και αγκαλιάζει τη βιβλιογραφική βάση του ΟΣΔΕΛ. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, τα ηλεκτρονικά αλλά και τα φυσικά βιβλιοπωλεία γνωρίζουν πλέον το εύρος των παροχών της οσδέλnet και για αυτόν τον λόγο την έχουν επιλέξει ως σύμμαχό τους.

(Απρίλιος 2024)

  Επιστροφή