Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Δράσεις 2020

URL: https://www.osdel.gr/el/pages/1150-κοινωνικό-πολιτιστικό-έργο/2449-δράσεις-2020

Υποβολή προτάσεων συμμετοχής στο 4ο πρόγραμμα χορηγιών του ΟΣΔΕΛ

01/06/2020

Αναστολή προγράμματος έως ότου ανακοινωθεί η τελική εισήγηση του ΟΠΙ.

30/03/2020:

Αναστολή προγράμματος λόγω κορονοϊου.

10/02/2020:

Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος παρατάθηκε έως 21 Φεβρουαρίου 2020 η προθεσμία υποβολής προτάσεων συμμετοχής στο 4ο πρόγραμμα χορηγιών του ΟΣΔΕΛ.

09/01/2020

O Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), συνεπής στην αποστολή του, στηρίζει έμπρακτα τις εκδηλώσεις ή δράσεις φορέων που συνιστούν πολιτιστική προσφορά όχι μόνο για τα μέλη του Οργανισμού, αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΣΔΕΛ, για τέταρτη συνεχή χρονιά, προσκαλεί τους φορείς που λειτουργούν με μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ή σωματείου, να υποβάλουν τις προτάσεις συμμετοχής τους στο 4ο πρόγραμμα χορηγιών.

Βάσει των όρων του Κανονισμού Χορηγιών του ΟΣΔΕΛ, για το έτος 2020, επιλέχθηκε ο εξής άξονας-στόχος πολιτιστικών δράσεων:

Προβολή των συγγραφέων και του λογοτεχνικού τους έργου (πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, δοκίμιο). (Κωδ. ΠΡΒ-4)

Ενδεικτικές δράσεις που θα μπορούσαν να διοργανωθούν από τους συμμετέχοντες είναι: α) θεματολογικές, πολιτιστικές δράσεις, β) συνέδρια, ημερίδες, αφιερώματα σε συγγραφείς και ποιητές, γ) δράσεις που απευθύνονται σε σχολεία, κ.λπ.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα εξεταστούν από την επιτροπή χορηγιών του ΟΣΔΕΛ και θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Σαφήνεια, αρτιότητα και τεκμηρίωση της προτεινόμενης ιδέας.
  • Περιγραφή του τρόπου υλοποίησης των δράσεων.
  • Δυνατότητα πραγματοποίησης της πρότασης, σύμφωνα με τα δεδομένα του προϋπολογισμού της.
  • Ανταποδοτικά οφέλη – προβολή του ΟΣΔΕΛ.
  • Εξασφάλιση οικονομικών πόρων από άλλους φορείς.

Η επιτροπή, που απαρτίζεται από τους: Γιάννη Ευσταθιάδη, συγγραφέα, Νίκο Καραπιδάκη, καθηγητή Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο-διευθυντή του περιοδικού Νέα Εστία, Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφο-κριτικό βιβλίου, Θανάση Ψυχογιό, εκδότη-μέλος του ΔΣ του ΟΣΔΕΛ, Γιωργανδρέα Ζάννο, διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, θα συνεκτιμήσει τη μέχρι σήμερα πολιτιστική, εκπαιδευτική ή άλλη συνεισφορά του αιτούντος φορέα στο κοινωνικό σύνολο, καθώς επίσης και την εμπειρία του στην υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων. Τα αιτήματα θα εξεταστούν από την επιτροπή χορηγιών του ΟΣΔΕΛ η οποία απαρτίζεται από του

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη φόρμα υποβολής της αίτησης, καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, όπως επίσης και για τις υποχρεώσεις των επιχορηγούμενων, στην ιστοσελίδα του ΟΣΔΕΛ. Οι αιτήσεις, θα πρέπει να υποβληθούν έως και την 9η Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 16:00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@osdel.gr ή στην ταχυδρομική διεύθυνση, Θεμιστοκλέους 73, 10683 Αθήνα.


URL: https://www.osdel.gr/el/pages/1150-κοινωνικό-πολιτιστικό-έργο/2449-δράσεις-2020

Β' Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής έτους 2020

01/06/2020

Αναστολη του προγράμματος εώς ότου ανακοινωθεί η τελική εισήγηση του ΟΠΙ.

11/05/2020

Ο ΟΣΔΕΛ προχώρησε στο διευρυμένο Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής για τη στήριξη των συμβασιούχων του στην αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της ενημέρωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που έπληξε με σφοδρότητα τον χώρο του πολιτισμού. Η εκδοτική παραγωγή έχει ανασταλεί, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές επ’ αόριστον, οι εκθέσεις βιβλίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναβλήθηκαν, οι δημόσιες εκδηλώσεις σταμάτησαν και κάθε περιστασιακή απασχόληση έχει διακοπεί. Την ίδια στιγμή τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν δραματικά και οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την ενημέρωση, χωρίς να καταβάλουν αντίτιμο στους εκδότες τύπου και στους δημοσιογράφους για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) αποφάσισε να επισπεύσει και να διευρύνει το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, ώστε να συμβάλει, με το μέγιστο των δυνατοτήτων του, στην ανακούφιση των συμβασιούχων του. Ο ΟΣΔΕΛ, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που ακολουθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και στο πλαίσιο της οδηγίας 2014/26 και του ν. 4481/2017, διαθέτει μέρος των εσόδων του για κοινωνικούς σκοπούς, προς όφελος των μελών του. Από την ίδρυσή του ο Οργανισμός έχει ανταποκριθεί σε μεμονωμένα αιτήματα δικαιούχων που έχρηζαν στήριξης λόγω αιφνίδιων και σοβαρών προβλημάτων υγείας. Με το Α’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής Συγγραφέων, που υλοποιήθηκε με επιτυχία το 2019, ο ΟΣΔΕΛ προχώρησε στη συστηματική στήριξη συγγραφέων με χαμηλά εισοδήματα.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής ανέρχεται σε 140.000 ευρώ και εκτός από τους συγγραφείς, απευθύνεται για πρώτη χρονιά, στους μεταφραστές, στους δημοσιογράφους και στους αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν τα εξής επιμέρους προγράμματα:

  1. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής συγγραφέων
  2. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής μεταφραστών
  3. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής δημοσιογράφων
  4. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής αρθρογράφων επιστημονικών περιοδικών